Groene gastouderopvang

Gastouderopvang de Geitjes biedt groene kinderopvang aan. De kinderen spelen hier in een natuurlijke omgeving, de binnenruimte heeft een mooi uitzicht naar de weide waardoor binnen zijn al snel aanvoelt alsof je buiten bent. Buiten zijn de kinderen meteen verbonden met de natuur, de buitenruimte grenst aansluitend aan de weide waarin de geitjes en kippen lopen. Er is geen gevoel van opgesloten zijn in een tuin. Door de open buitenruimte voelen de kinderen zich vrij. Vrij om zelf op ontdekking te gaan. De kinderen leren spelenderwijs, ze leren van elkaar. Zo kan een worm wat we in de grond zien een heel interessant gesprek teweegbrengen.

Een bezoek aan de weide behoort tot ons dagelijkse dagactiviteit. De kinderen krijgen een overall en regenlaarsjes aan, deze zijn aanwezig in de opvang. Samen gaan we naar de dieren en verzorgen we ze. We geven ze vers drinkwater, geven ze brokken, gedroogd brood of hooi. De kinderen leren wat de dieren eten, wat ze lekker vinden, ze leren te kijken naar de dieren. Zodoende zien we of de geitjes het prettig vinden als we ze aaien, als we zien dat de geitjes weg lopen dan weten we dat ze niet geaaid willen worden. De kinderen groeien hiermee op in de opvang en wederzijds respect leren ze al van kleins af aan. In het kippenhok gaan we kijken of de kippen een ei hebben gelegd. En er is natuurlijk niks zo lekker als dit eitje tussen de middag gebakken op de boterham te eten. In de wei komen alle seizoenen aan bod, ook al waait het hard of voelen we een druppel regen, de diertjes verzorgen is altijd een mooie dagtaak voor de kinderen. Hier verheugen ze zich op!

In de opvang wordt kindvolgend gewerkt. Er hangt geen klok aan de wand, dit om een vast dagschema te vermijden. Kijken naar wat de kinderen aangeven is veel belangrijker hierdoor verloopt de dag soepel en naar eigen behoefte van ieder kind. De behoefte van het kind staat centraal, het kind mag aangeven wat hij prettig vindt. Bij de baby’s zal voornamelijk het ritme van thuis worden nageleefd maar ook hierin kunnen verschillen zitten, in bijvoorbeeld langere of juist kortere slaapbehoeften. Een dag in de opvang is voor veel kinderen indrukwekkend, ze zijn de hele dag in de weer en hebben hierdoor vaak meer slaap nodig. Het ritme wordt dan aangepast aan de situatie. Uit ervaring heb ik geleerd dat kindvolgend werken heel goed is voor de kinderen.

We gaan met de seizoenen mee en op basis hiervan worden er activiteiten georganiseerd en uitgevoerd. Ieder seizoen brengt zijn eigen kenmerken met zich mee en dit komt terug in dagactiviteiten. Zaaien en oogsten staan ook centraal in de opvang. Samen met de kinderen worden de zaadjes geplant en iedere dag is dit een ‘taak’ om de plantjes goed te verzorgen. Buiten hebben we een moestuin en een pluktuintje. Van het pluktuintje mogen de kinderen snoepen als we aan het buitenspelen zijn. Gezonder kunnen we haast niet! Iedere dag gaan we met de kinderen naar buiten, de tijd dat we buiten zijn wordt aangepast aan de weersomstandigheden. Dit verschilt uiteraard per seizoen. De buitenruimte heeft een ‘modderpoel’, deze lokt vanzelf een hele leuke activiteit teweeg! Spelenderwijs leren is hierin erg van toepassing. Tijdens het buitenspelen kunnen de kinderen de kans om hun energie kwijt te raken en frisse lucht in te ademen. Tevens spelen veiligheid en hygiëne een rol tijdens het buitenspelen. Zodra we terug binnen zijn worden de handen (en het gezicht) grondig gewassen.